Samodzielna produkcja trunku a baniak na wino

Niewielkie manufaktury alkoholu cieszą się w ostatnim czasie ogromnym powodzeniem. Nie tylko regularnie sprawdzamy nowości na rynku piw kraftowych, nalewek czy wreszcie wina pochodzącego z lokalnych winiarni, ale także coraz częściej próbujemy swoich sił w produkowaniu rozmaitych trunków. Zdecydowanie najbardziej szlachetnym zajęciem wydaje się jednak samodzielna produkcja wina.

Próbując swoich sił w tym zakresie prędzej czy później stajemy przed wyborem odpowiedniego baniaka na wino. Sprawdzony przepis i jakość składników mają tutaj ogromne znaczenie, jednak nie da się zajść daleko bez dobrego  oprzyrządowania. Czy duży, szklany gąsior na wino to jedyne wyjście?

Zanim zaczniesz własną produkcję…

Lubimy eksperymentować z winem i tym samym odkrywać jego świeże, wyraziste aromaty. Dlatego też doceniamy niepowtarzalną jakość trunków pochodzących z małych wytwórni. Wielu decyduje się na kolejny krok w tym kierunku, podejmuje wyzwanie i próbuje wyprodukować własne wino. Co warto wiedzieć jeszcze przed rozpoczęciem przygotowań do produkcji?

  • Sprawdzony przepis to podstawa!

Najwyższej jakości sprzęt do produkcji wina nie pomoże, jeśli nie dysponujesz sprawdzoną recepturą. Internet na pewno okaże się tutaj pomocny, jednak jeśli zależy ci na tradycyjnym podejściu, polecamy poszukać porady u osób bardziej doświadczonych w temacie. Taką radę można zawsze wykorzystać jako punkt wyjścia do własnych eksperymentów.

  • Postaw na jakość składników!

Znając przepis, możesz przejść do składników swojego wina. Ich jakość z pewnością przełoży się na finalny efekt, czyli niepowtarzalny, wyrazisty smak twojego wina. Owoce (świeże lub mrożone), drożdże winiarskie, cukier i woda to podstawowe składniki, w które musisz się zaopatrzyć.

  • Zadbaj o dobry sprzęt!

By zrobić dobre wino, nie potrzebujesz nadzwyczaj profesjonalnego sprzętu. Niezbędny będzie jednak prosty, podstawowy zestaw: korek do balonu, rurka fermentacyjna, wężyk do ściągania wina i wreszcie dymion na wino (inaczej balon lub gąsior). Co to takiego?

Samodzielna produkcja? Gąsior do wina!  

Balon do wina to zdecydowanie najbardziej charakterystyczny element wyposażenia każdego winiarza. Sporych rozmiarów butle do robienia wina z wąską szyjką zazwyczaj wykonane są z grubego szkła (ok. 5 mm) i wyposażone w koszyk ułatwiający jego transport i przechowywanie. Pojemność takich naczyń wynosi od kilku do kilkudziesięciu litrów. Do domowej produkcji sprawdzi się butla do wina 25 l, choć spotkać się można również z takimi o pojemności przekraczającej 60 l. To właśnie w tzw. gąsiorze zachodzi najważniejszy z etapów produkcji, czyli fermentacja owoców. Czy jednak butla na wino ze szkła to jedyne rozwiązanie?

Tradycja vs innowacja

Szklany gąsior na wino to najbardziej tradycyjne i przy okazji najpopularniejsze rozwiązanie. Choć wino zawsze fermentowało w szkle, baniaki tego rodzaju mają swoje wady. Piwnica wypełniona szklanymi gąsiorami na wino to częsty widok w przypadku winiarzy, należy jednak wspomnieć, że szklane butelki z wąskimi szyjkami nie należą do najwygodniejszych. Przede wszystkim kilkudziesięciolitrowe pojemniki z grubego szkła są dość ciężkie – ich przesuwanie, zwłaszcza kiedy wypełnione są fermentującymi owocami, jest wymagające i niezbyt wygodne. Ponadto ze względu na kształt trudno dokładnie je wyczyścić i zdezynfekować, a ten etap przygotowania sprzętu jest kluczowy dla powodzenia całej operacji. Zbyt wysoka temperatura wody może spowodować pęknięcie szkła, nie wspominając już o pęknięciu w wyniku uderzenia o twardą posadzkę podczas eksploatacji – tutaj istotne są również względy bezpieczeństwa. Im większy balon na wino, tym większą ostrożność należy zachować przy jego transportowaniu, czyszczeniu, napełnianiu i opróżnianiu.

Świetną alternatywą dla ciężkiego, szklanego naczynia będzie plastikowa bańka do wina. Tanie, lekkie i wygodne w użytkowaniu balony plastikowe są dostępne w wersjach o różnej pojemności. Wykonane z wytrzymałego tworzywa (PET-1), czyli tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością, w tym z alkoholem, stanowią dużo bardziej praktyczne i przy okazji tańsze rozwiązanie. Tutaj nie może być mowy o pęknięciu materiału! Plastikowe butle do robienia wina są również dostępne w kompletach z pozostałymi elementami oprzyrządowania: zakrętka z antypoślizgowymi wypustkami i wbudowaną rurką fermentacyjną ułatwia otwieranie i zamykanie, brak uszczelki eliminuje ryzyko pojawienia się pleśni czy bakterii, wreszcie wygodne szelki ułatwiają transport pełnego baniaka.

Nietłukący balon na wino – dla kogo?

Wybór odpowiedniego oprzyrządowania do produkcji wina to oczywiście kwestia indywidualna. Jedni bez wahania postawią na rozwiązanie tradycyjne, inni sprawdzą te alternatywne opcje. Nietłukąca bańka na wino to w tym przypadku idealne rozwiązanie nie tylko dla tych, którzy dopiero zaczynają produkować wino i chcą spróbować swoich możliwości w tym zakresie bez większego wkładu finansowego. Z zalet tego rozwiązania skorzystają też bardziej doświadczeni winiarze, którzy mają dość uciążliwego mycia i transportowania szklanych gąsiorów. Efekt końcowy procesu – aromatyczne, samodzielnie wyprodukowane wino jak najwyższej jakości – to niepodważalny priorytet. Dobrze jednak, by praca nad jego powstaniem była bezpieczna i komfortowa. Zapoznaj się z pełną ofertą produktów Browin i znajdź rozwiązanie idealne dla ciebie.

Czy artykuł był przydatny?

Dziękujemy. Podziel się swoją opinią.

Czy możesz zaznaczyć kim jesteś?

Dziękujemy za Twoją opinię.

 
Artykuł powstał przy współpracy Browin Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k. Browin Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k.